FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:-
TERRITORIAL ARMY -3
(RETIRED TERRITORIAL ARMY OFFICERS)

Q-1. My old Pension Payment Order (PPO) has been forward to the PCDA (P),
Allahabad for revision of service pension. How can | get my corrected Pension
Payment Order?

Ans. PCDA (P), Allahabad will do it automatically, on intimation of change of
pension, by the concerned Records Office.

Q-2. My total service is 17 years and embodied service is 13 years and 6
months. Am | entitled to service pension?

Ans. Territorial Army personnel who have a minimum qualifying aggregate
embodied service of 15 years, in case of JCOs/ORs, are entitled to service
pension vide GOI, Ministry of Defence letter No 68699/221/GS/TA-3(a)/1181/B/D
(GS-IV) dated 11 June 1985.

Q-3. | retired prematurely after 20 years, 8 months and 20 days of total service
and my embodied service totals 14 years and 4 months. Will | be eligible for
service pension if the service period is condoned?

Ans. The service period of Territorial Army personnel who are discharged from
service at their own request, cannot be condoned.

Q-4. | retired from service after completing of 18 years and 6 months embodied
service,but my pension is 5% less than that of the regular Army,why?

Ans. The qualifying embodied service for Territorial Army personnel may be
continuous or rendered in broken spells. For calculating the total embodied
service, the breaks in embodied service, due to disembodiment, are treated as
condoned but the periods of breaks, will not qualify as service for pension. Where
qualifying as embodied service has been rendered in broken spells, 5% cut will
be imposed on the pension of those JCOs/ORs, who have completed 15 years or
more of aggregate embodied service, but have not completed 20 years of
aggregate embodied service vide GOI, MoD letter No 68699/221/GS/TA-
3(a)/1181/B/D (GS-IV) dt 11 Jun 1985.



Q-5. | was invalided out from Territorial Army in 2010. Am | entitled to disability
pension?

Ans. (i) As per AO 460/73 and Govt of India, MoD letter No 1(2)/(97/D)
(Pen-c) dated 31 Jan 2001:-

Invalid Pension and Invalid Gratuity (Neither attributable nor
aggravated to military service)

(aa) Invalided out of service less than 10 years of service —
Only invalid gratuity shall be admissible.

(ab) 15 years or more service — Service pension as admissible
under normal rules.

(ac) 10 years or more but less than 15 years — Invalid pension
equal to service element of disability pension as admissible under
regulation 98 (a) .

(ad) All medical categories attributable to military service are
eligible for disability pension.



